Biografia

jouko_westernRaumalla syntynyt Jouko Harjanne opiskeli Tampereen konservatoriossa Raimo Sarmaksen johdolla ja jatkoi opintojaan opettajinaan Henri Adelbrecht ja Timofei Dokshitser. Orkesterimuusikon uransa Harjanne aloitti vuonna 1978 Tampereen kaupunginorkesterin trumpetin varaäänenjohtajana ja jatkoi samassa orkesterissa vuoteen 1984, jolloin hänet kiinnitettiin Radion sinfoniaorkesterin soolotrumpetistiksi. Vuodesta 2019 Harjanne on toiminut RSO:n trumpettiryhmän äänenjohtajana.
Aktiivisena kamarimuusikkona hän on soittanut useissa yhtyeissä, joista keskeisimpiä ovat olleet Suomalainen Vaskiyhtye ja Solistiseitsikko Imperial.

Jouko Harjanne on kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu vaskisolisti. Maailmalla hänet luetaan aikamme trumpetistien eliittiin kuuluvaksi. Hänen solistinen uransa lähti nopeaan nousuun lukuisten kilpailumenestysten myötä. Tärkeimpiä niistä olivat toinen palkinto Prahan kevät -kilpailussa vuonna 1987 ja ensimmäinen palkinto Kansainvälisen trumpettikillan järjestämässä Ellsworth Smith -trumpettikilpailussa vuonna 1990. Harjanne on toiminut myös usean tärkeän kansainvälisen trumpettikilpailun tuomaristossa. Niistä mainittakoon mm. Munchenin ARD-kilpailu, Maurice Andre trumpettikilpailu, Prahan Kevään, Porcian (Italia), Budapestin (Unkari) sekä luonnollisesti Lieksan Vaskiviikon kansainväliset vaskikilpailut. Suomen Trumpettikillan kunniajäseneksi Harjanne kutsuttiin vuonna 1997.

Harjanteen soittoa leimaa kokonaisvaltainen musikaalisuus, jossa vaikuttavalla tavalla yhdistyvät instrumentin täydellinen hallinta, rikas ilmaisu ja silkkisen soljuva ääni. Hänen virtuoosinen instrumenttinsa käsittely nosti hänet maailman vaskimuusikoiden kermaan viimeistään yhteisessä esiintymisessä ja levytyksessä Kiri Te Kanawan kanssa Englannissa joulukuussa 1994 sekä Rodion Shchedrinin trumpettikonserton Euroopan kantaesityksessä Moskovassa syksyllä 1995. Nykyisin solistiesiintymiset vievät häntä ympäri maailmaa.

Runsaan levytystuotantonsa, pelkästään soololevyjä on jo yli 35 kappaletta, ohella Harjanne on esiintynyt laajalti myös radiossa ja televisiossa. Levytyksillään Harjanne on saavuttanut maineen kaikkein vaikeimpien trumpettikappaleiden levyttäjänä (mm. Zimmermannin, Grunerin, Nagaon, Schedrinin ja Jolivetin konsertot). Klassisen ja modernin musiikin kattavalla laajalla repertuaarillaan Harjanne on nostanut instrumenttinsa mainetta monipuolisena soolosoittimena. Harjanne on menestyksekkäästi kantaesittänyt lukuisia suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien trumpettiteoksia. Monet säveltäjät ovat myös omistaneet hänelle sävellyksiään ja tunnetut kapellimestarit (mm. Kamu, Kadhize, Miller, Oramo, Panula, Salonen, Saraste, Segerstam ja Vänskä) johtaneet esiintymisiä ja levytyksiä.

Harjanne pitää säännöllisesti mestarikursseja ympäri maailmaa.

Jouko Harjanne on toiminut Lieksan Vaskiviikon Taiteellisena johtajana vuodesta 1997 ja hänet on nimitetty myös Lieksan kaupungin Vaskilähettilääksi vuonna 2012. Tammikuusta 2012 vuoteen 2020 Harjanne toimi Senzoku Gakuen College of Musicin vierailevana trumpettiprofessorina.